flag Судова влада України

У зв'язку проведенням технічних робіт окремі функціональні можливості сайту можуть працювати в обмеженому режимі.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові повістки, повідомлення та виклики тепер надходитимуть і на електронні месенджери

15 лютого 2023, 16:18

Наказом Державної судової адміністрації ДСА України від 23.01.2023 № 28 затверджено порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі. Порядок надсилання повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі (далі – Порядок) розроблено відповідно до частини першої статті 135 Кримінального процесуального кодексу України, частини тринадцятої статті 128 Цивільного процесуального кодексу України, частини шостої статті 120 Господарського процесуального кодексу України, частини першої статті 129 Кодексу адміністративного судочинства України, частини п’ятої статті 153 Закону України "Про судоустрій і статус суддів". 

         Надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі (далі – судові виклики) здійснюється шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатку або SMS-повідомлення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду (далі – АСДС).

З інформацією про наявні програмні засоби, для яких реалізовано технічну можливість направлення судового виклику, учасник зможе  ознайомитися в приміщенні  суду або на офіційному веб-порталі судової влади України.

 Судовий виклик надсилається учаснику судового процесу за наявності відповідної заяви та технічної можливості.

 Форма заяви надається учаснику судового процесу в суді або самостійно завантажується ним з офіційної сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України. Така заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу та подається до суду. 

Заява не задовольняється за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси.

У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанцій, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника.

У випадку зміни номеру мобільного телефона учасника судового процесу, або  за  наявності  інших  обставин,  які  перешкоджають  (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.